Information om Tandreglering Danderyds Sjukhus

Behandlingstid

Behandlingstidens längd är i genomsnitt 12-18 månader.

Konsultation

Det finns möjlighet att komma in på konsultation hos en av våra specialister gällande olika behandlingsmöjligheter. Där får Du ett preliminärt terapiförslag och kostnadsförslag. För det definitiva terapiförslaget görs en inregistrering.

Inregistrering

Vid första besöket gör vi en noggrann klinisk undersökning (förälder bör delta vid första besöket gällande barn och ungdomar), röntgenbilder (vi har en ny modern digital röntgenapparatur med lägre stråldos), fotografering och i vid behov också avtryck av tänder och käkar. Vid behov skickas remiss till Din tandläkare/Specialister i samarbete.
Detta besök tar cirka 45 minuter.

Behandlingsplanering

Behandlingsplaneringen sker utifrån undersökning, röntgenbilder, modeller samt fotografering och presenteras sedan i terapiinformation där du får utförlig information kring behandling, tid, munhygien, risker samt olika moment i behandlingen.

Fastsättning av tandställning

Efter noggrann genomgång av behandlingsplan och dess olika moment med patienten (för barn och ungdomar tillsammans med förälder) startas behandlingen. Tandställningen består av brackets (fästen) som limmas på tänderna med compositmaterial (plastmaterial som används i exempelvis lagningar). Den första bågen får gärna sitta i 8-10 veckor. Viss ömhet i tänderna och skavsår i kinder och läppar uppkommer de närmaste dagarna efter insättningen. Dessa besvär minskar/försvinner efter ca 2-7 dagar.

Terapiinformation samt insättning av tandställningen tar cirka 60 minuter.

Specialistbesök

Du besöker oss inledningsvis var 8-12 vecka och sedan kan besöksintervallerna variera mellan 4-6 veckor.

Tandborstning

För att förebygga karies, tandköttsinflammation, är det viktigt att ha en god munhygien samt att borsta tänderna morgon och kväll i ca 3-4 min. Komplettera Din tandborste med en liten tandborste som vi rekommenderar samt använd fluortandkräm och gärna komplettering med fluorsköljning.
Mat som bör undvikas: hårt och segt, knäckebröd, morötter, päron och äpplen får skäras i mindre bitar.
Läsk och godis ska undvikas helt under tandregleringsbehandlingen.

Akutbesök

Om ett fäste lossnar vänligen ta kontakt med oss, vi kommer att försöka åtgärda detta så snart det finns en ledig tid.
Vid skavsår från tandställningen, kan du enkelt åtgärda detta med vax som Du får av oss i början av behandlingen.
Vid frågor kontakta oss gärna så hjälper vi Dig.