Invisalign

 

TRDS Specialistklinik är den främsta i Sverige när det gäller att behandla svåra till enklare fall med Invisalign. Då vi har störst erfarenhet av Invisalign och tandreglering kan du känna dig trygg med att resultatet blir optimalt utifrån dina förutsättningar.

Vad är Invisalign?

Invisalign består av ett antal nästintill osynliga, avtagbara Aligners (skenor) som du varannan vecka byter till nya. När du byter dina Aligners kommer dina tänder att flyttas bit för bit för varje vecka som går, tills de nått den slutliga positionen som vi på specialistkliniken bestämt. Varje Aligner är specialtillverkad för förutbestämda tandförflyttningar.

Vi gör en behandlingsplan

Vi på TRDS specialistklinik tar fram en noggrann och personlig behandlingsplan, med varje tands exakta förflyttning och hur länge behandlingen ska pågå. Alla våra Invisalign-patienter får se sitt nya leende redan innan behandlingen har börjat, med hjälp av vår ClinCheck®-teknik. Den ger digitala bilder över hela Invisalign-processen och visar hur dina tänder kommer att röra sig, steg för steg, under behandlingen.

Dina genomskinliga Invisalign Aligners skräddarsys och framställs för dig personligen, utifrån resultaten i ClinCheck®.

Varför ska jag välja en specialist?

Alla tandläkare får utföra behandlingar med tandställning (ortodonti), eftersom det ingår i tandläkarexamen. Men för att bli specialist i ortodonti krävs, utöver tandläkarexamen, en treårig specialistutbildning där man fördjupar sig i ämnet. Är man specialist i ortodonti arbetar man enbart med tandställningar och kan därför ge behandling av allra högsta kvalitet.

Hos TRDS är alla våra medarbetare är specialister i ortodonti eller pedodonti. Om du har funderingar kring ditt bett eller stör dig på en trångställning, tveka inte att boka en tid hos en av oss. Vi kan hjälpa dig!

 

 

Inregistrering

Vid första besöket gör vi en noggrann klinisk undersökning och tar två eller flera röntgenbilder. Vi tar även ett digitalt avtryck med vår senaste scanner som skickas digitalt till Invisalign. Vid behov skickas remiss till din tandläkare/specialist. Detta besök tar cirka 45 minuter.

Behandlingsplanering och terapidiskussion

Behandlingsplaneringen sker utifrån undersökning, röntgenbilder, digitala modeller och fotografering. Detta presenteras vid terapidiskussionen.

Efter att vi har gått igenom behandlingsplanen och dess olika moment med dig startas behandlingen. Terapidiskussionen kan ta upp till 15 minuter.

Första besöket

Vid första besöket sätts så kallade attachments in. Detta är små kompositfästen som sätts fast på tänderna. Med hjälp av dessa kan man åstadkomma önskvärda krafter för att flytta på tänderna med varje Invisalign Aligner.

IPR

Interproximal reDuktion är ett sätt att vinna plats genom att med tunna instrument reDucera tandsubstans mellan tänderna. Ytterst lite tandsubstans (ca 0,1–0,25 mm) avlägsnas från varje tandyta. Genom denna metod kan bland annat trångställningar hävas.

Värk och obehag

Det är normalt att du känner ömhet och värk från tänderna samma kväll som Invisalignskenorna sätts in. Om smärtan är obehaglig kan du ta receptfria smärtstillande tabletter. Det är också vanligt att man får skavsår, men detta är tillfälligt och du kommer snabbt att vänja dig vid tandställningen.

Räkna med att första veckan är jobbigast, då du vänjer dig vid ställningen. Besvären kommer att gå över och efter någon vecka tänker du inte mer på att du har tandställning.

Specialistbesök

Under din behandling kommer du att få träffa alla i vårt team. Våra duktiga ortodontiassistenter och tandhygienister kommer tillsammans med oss övertandläkare att ta väl hand om dig under tandregleringsbehandlingen.

Besöksintervallerna kan variera mellan 8–12 veckor.

Tandborstning

För att förebygga karies och tandköttsinflammation är det alltid viktigt att ha en god munhygien och att borsta tänderna morgon och kväll. Du bör även använda fluortandkräm och gärna komplettera med fluorsköljning.

När du har Invisalign Aligner ska du även borsta dina Aligners ordentligt, i samband med tandborstning morgon och kväll.

Matintag

Du kan endast dricka vatten med din Invisalign Aligner på plats. Tänk på att undvika mat som kan missfärga dina Aligners.

Akutbesök

Om ett fäste lossnar från din Invisalign-tandställning, vänligen ta kontakt med oss. Vi kommer att försöka åtgärda detta så snart det finns en ledig tid.

Generella risker vid tandreglering med eller utan Invisalign

Vid tidigare korta rötter, nagelbitning eller trauma mot framtänderna föreligger det större risk att man under tandregleringsbehandlingen får något kortare rötter eller endodontisk behandling.

Vid dålig tandborstning kan det också förekomma skador på tänderna i form av kritkaries. För att undvika detta ska noggrann tandhygien upprätthållas.

Retention

För att bibehålla tänderna i samma fina position efter avslutad behandling krävs stabiliseringstråd och i vissa fall stabiliseringsskena, Vivera aligner. Du kommer att fotograferas och kan sedan komma på årliga kontroller hos en av våra tandhygienister, efter avslutad Invisalign-behandling.